Parazitii ataca primavaratop-gradient

Parazitii ataca primavara

 

Surprizele primaverii

Sfarsitul anotimpului rece si incalzirea vremii sunt in general un prilej de bucurie pentru oameni, dar pot fi o perioada nefericita si periculoasa pentru cateii nostri. Schimbarile meteorologice incurajeaza dezvoltarea si activarea populatiilor de paraziti, precum puricii, capusele si tantarii. In cel mai bun caz, aceste creaturi ii vor induce catelului tau o stare de disconfort, dar exista riscul ca ele sa transmita boli foarte periculoase. Succesul preventiei oricarui tip de paraziti consta in intelegerea ciclului biologic al parazitilor si a modalitatii de actiune a produselor antiparazitare.

 

Puricii si capusele

Dupa reproducere, femela de purice depune pana la 50 de oua pe pielea catelusului tau. Un purice adult moare dupa circa o saptamana daca nu-si gaseste o gazda de la care sa se alimenteze cu sange, dar larva poate ramane latenta, fara sa se hraneasca, luni de zile. De asemenea, femela capusa depune intre 100 si 6000 oua. Capusele adulte traiesc de la cateva luni pana la doi ani si se adapteaza oricarui tip de mediu.

Muscatura unui purice produce mancarime si, in cazuri extreme, dermatite alergice de contact. De asemenea, puricii pot transmite teniile la caini daca un purice infestat este inghitit accidental. Capusele pot produce chiar mai multe probleme atunci cand intra in blana catelului tau, deoarece pot inocula diferiti agenti care provoaca maladii (boala Lyme, babesioza, erhlichioza), dintre care unele pot fi letale. Catelusii activi sunt cei mai expusi contaminarii cu purici si capuse, din cauza apropierii lor de alte animale si de mediul exterior, unde parazitii pandesc la fiecare pas.

 

Produsele cu aplicare locala

Una dintre cele mai inovatoare metode de controlare a puricilor este produsul local, aplicat lunar. Aceste produse, care se aplica pe pielea catelului tau la interval de o luna, au revolutionat studiile specializate cu privire la controlul puricilor si al capuselor.

In general, aceste topice lunare actioneaza asupra sistemului nervos al puricilor si al capuselor, dar nu afecteaza cainele. Produsele se gasesc in forma lichida si sunt aplicate pe spatele animalului, de unde sunt distribuite pe tot restul pielii prin intermediul glandelor sebacee.

In timp ce majoritatea produselor topice aplicate lunar sunt distribuite pe suprafata pielii fara sa intre in circulatia sangvina, substanta activa este absorbita sistemic pentru a putea controla populatiile de purici si capuse.

 

Medicatia orala

O alta inovatie in controlul puricilor si al capuselor este medicatia orala. Produsele administrate pe aceasta cale sunt concepute in principal pentru a controla parazitii, dar si pentru a impiedica dezvoltarea puricilor mai departe de stadiul de ou.

 

Alte metode de prevenire si protectie

Metodele traditionale de controlare a infestatiilor cu purici, precum  sampoanele, spray-urile, pudrele si colierele antiparazitare raman ineficiente, deoarece pot avea fie un efect rezidual insecticid sau repelant, fie un simplu efect insecticid de contact in timpul aplicarii. In situatia in care te hotarasti sa faci tu insuti deparazitarea externa a catelusului tau, citeste cu atentie prospectul produsului utilizat, pentru a evita eventualele accidente si intoxicatii.

 

Tineti minte!

Pericolele legate de aparitia parazitilor in perioada de primavara pot fi tinute sub control daca sunt respectate sfaturile pentru prevenirea acestora. De asemenea, este recomandat ca in acest anotimp sa eviti zonele cu multa vegetatie sau des frecventate de alte animale, deoarece acestea sunt cele mai favorabile dezvoltarii populatiilor de paraziti.

 

Tinand cont de cele de mai sus si respectand sfaturile medicului veterinar, vei reduce semnificativ riscul la care este expus catelul tau, si veti avea amandoi o primavara fara griji!

          inapoi la articole