O dieta echilibratatop-gradient

O dieta echilibrata

 

O dieta echilibrata

O dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea catelului tau. Aici vei gasi informatii referitoare la componentele elementare ce trebuie incluse intr-o hrana sanatoasa pentru caini.

Pentru a supravietui, cainele are nevoie de diverse substante nutritive care se gasesc in hrana. Aceste componente indeplinesc cateva sarcini. In consecinta, organismul trebuie sa beneficieze de ele intr-o anumita cantitate si in proportia corecta. In plus, nivelul de energie sau minerale va fi foarte diferit in functie de varsta si nivelul de activitate al cainelui. Din acest motiv, este aproape imposibil de gasit "combinatia corecta" in cazul hranei preparate acasa.

Dar care sunt substantele nutritive esentiale de care va avea nevoie cainele pentru o viata lunga si sanatoasa?

 

Apa

Si pentru caine, apa este cel mai important element nutritiv. Organismul sau contine 70% apa si cainele pierde in fiecare zi lichid care trebuie inlocuit. In plus, apa este indispensabila pentru multe procese metabolice. Cainele trebuie sa aiba mereu la dispozitie un vas de apa proaspata. Nu recomandam lapte, pentru ca ar putea provoca diaree.

 

Proteine

Proteinele sunt componentele celulare de baza. Organismul are nevoie de mult mai multe proteine mai ales pentru dezvoltarea muschilor. Carnea si pestele contin multe proteine. Necesarul de proteine al unui caine este doar jumatate din cel al unei pisici. In functie de necesarul de proteine al fiecarui caine, exista diverse tipuri de hrana potrivite.

 

Grasimi

Grasimea este un important furnizor de energie. In plus, anumite vitamine sunt "liposolubile", ceea ce inseamna ca organismul le poate absorbi doar atunci cand primeste grasimi in acelasi timp. Anumiti acizi grasi speciali sunt importanti pentru sanatatea pielii si a blanii cainelui. Dar ai grija, prea multa grasime inseamna kilograme in plus, lucru valabil si pentru caini.

 

Carbohidrati

Carbohidratii reprezinta un combustibil important, furnizeaza corpului energie care apoi este transformata foarte rapid in rezultate. In special orezul, cerealele, pastele si zaharul contin carbohidrati. Carbohidratii din legume trebuie gatiti inainte pentru ca apoi cainele sa-i poata digera si folosi.

 

Minerale

Mineralele sunt substante prezente in diverse structuri ale organismului. Calciul, de exemplu, este o componenta importanta din oase si dinti, fosforul poate fi gasit in muschi, fierul in celulele rosii din sange. Multe deficiente sunt cauzate de lipsa anumitor minerale. Proportia corecta de calciu si fosfor joaca un rol important in dezvoltarea cateilor. Aici se face adesea greseala de a oferi hrana nepotrivita.

 

Vitamine

Vitaminele contribuie mai ales la mentinerea functiilor metabolice. Vitamina A este importanta pentru vedere, vitamina B pentru nervi, vitamina D pentru oase, vitamina E protejeaza pielea, iar vitamina K sustine coagularea sangelui. Doar vitamina C nu trebuie luata din mancare in cazul cainilor si al pisicilor, deoarece acestia o pot sintetiza.

 

Fibre dietetice

Termenul de fibre dietetice desemneaza acele componente din hrana care sunt eliminate nedigerate. Acestea sustin o digestie sanatoasa si pot fi gasite mai ales in hrana vegetala. O carenta de fibre dietetice conduce la constipatie.

          inapoi la articole