Inteligenta caninatop-gradient

Inteligenta canina

S-ar putea sa nu reusesti sa inveti un caine matur trucuri noi, dar... ce mai conteaza? Important este ca, tineri sau adulti, toti cainii nostri sunt inteligenti in felul lor si ca ii iubim oricum ar fi. De fapt, toti cainii au nu mai putin de trei forme de inteligenta: in munca/ascultare, instinctiva si adaptativa.

Este interesant faptul ca inteligenta in munca/ascultare a cainelui tau depinde mai putin de el, cat de rasa lui. Cum ti-ar spune un stapan de Border Collie, rasa lor este cea mai buna la intelegerea unor noi comenzi. Acest lucru este confirmat de teste, care mai arata ca pudelii, ciobanestii germani si golden retrieverii au un scor bun la inteligenta in munca/ascultare. Poate ai vrea sa afli mai multe despre inteligenta instinctiva si cea adaptativa a cainelui tau. Daca este asa, vei fi incantat sa afli ca ele pot fi masurate prin teste de inteligenta.

Pentru putin amuzament – iti sugeram sa nu iei aceasta prea in serios – ai putea sa incerci sa-i dai cainelui tau aceste trei teste simple.

  • Inveleste o gustare intr-o bucata patrata de folie pentru cuptor. Daca se foloseste de labute pentru a dezveli folia, da-i cainelui tau trei puncte. Daca isi foloseste gura si labutele pentru a deschide folia, da-i doua puncte. Daca nu reuseste sa deschida folia, ci doar incepe sa se joace cu ea, da-i un punct. Acest test masoara capacitatea de a rezolva o problema.
  • Arunca un prosop peste capul cainelui. Daca se elibereaza de prosop in mai putin de 15 secunde, da-i cainelui tau trei puncte. Daca ii ia intre 15 si 30 de secunde, doua puncte. Daca ii ia mai mult de 30 de secunde, da-i un punct. Acest test masoara predispozitia si capacitatea de a rezolva o problema.
  • Pune-i o gustare sau jucaria lui favorita sub o galeata care este aliniata cu altele doua. Arata-i cainelui tau sub care galeata se afla gustarea. Intoarce cainele deoparte pentru zece secunde iar apoi da-i drumul. Daca se duce direct la galeata buna (aceea cu gustarea sub ea) da-i trei puncte. Daca ii ia doua incercari, doua puncte. Daca le verifica intai pe celelalte doua inainte de a gasi gustarea, da-i un punct. Acest test masoara memoria.


Daca a adunat noua puncte, cainele tau este un potential Einstein canin. Daca are intre sase si opt puncte, are o minte brici. Daca are patru sau cinci puncte, se inscrie in medie. Daca are trei puncte sau mai putin, nu uita cat de dragalas este!

          inapoi la articole