Etapele vietii unui cainetop-gradient

Etapele vietii unui caine

Speram ca animalul tau de companie sa creasca frumos si sa devina un caine sanatos. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont in diferitele etape ale vietii acestuia.

Dupa ce este fatat, un catel nu poate merge si este crescut de mama lui, alaturi de ceilalti pui. Inca nu poate vedea sau auzi, dar simtul olfactiv este deja perfect dezvoltat. In consecinta, va gasi instinctiv sursa de lapte si va suge hotarat. In primele trei saptamani, laptele mamei ii va furniza toate cele necesare pentru supravietuire.

 

Primele saptamani

Incepand cu cea de-a treia saptamana, simturile catelului se vor destepta. Ochii si canalele auditive se deschid astfel incat acesta isi poate contacta fratiorii si surioarele pentru prima data.

In aproximativ a 21-a zi, va face primele incercari de a merge si de a latra. Acum va avea primele experiente pe teren cunoscut si va descoperi comportamentul social complex al rasei sale.

In cea de-a patra saptamana incepe faza importanta de formare. Pana acum simturile catelului s-au dezvoltat complet, astfel incat el poate observa mediul indeaproape. Va cerceta si va mirosi totul. In aceasta etapa a vietii capacitatea de invatare este maxima. Acum ar trebui sa te ocupi de catel mai intens pentru ca acesta sa creasca si sa devina un caine sociabil. Totusi, o relatie stransa cu fratii si surorile lui este la fel de importanta pentru catel. Acesta poate incepe sa manance hrana solida dintr-a patra saptamana. Cea mai buna este mancarea speciala pentru catei Pedigree® Junior.

Intre 8 si 12 saptamani, catelul este in faza de socializare si se poate integra in "comunitatea umana". Cel mai bun moment pentru despartirea de mama, frati si surori este cea de-a 10-a saptamana.

 

Primele luni

Daca adopti un catel in varsta de 10 saptamani, trebuie sa il duci la veterniar imediat. Acesta ii va examina starea de sanatate si te va sfatui care este momentul potrivit pentru vaccinare si deparazitare.

In plus, catelul are acum nevoie de multa dragoste si atentie pentru a face fata noului mediu si faptului ca s-a despartit de frati si surori. Trebuie sa-l lauzi des si sa-i pronunti permanent numele. De asemenea, trebuie sa-i impui limite printr-un "nu" hotarat si sa incepi dresajul in casa.

Dezvoltarea pana la a 16-a saptamana a fost numita de cercetatori "faza ierarhiei". Acum cainele va avea nevoie de un "conducator al haitei". Acest lucru este valabil si pentru dieta sa. Tu hotarasti ce mancare si cand i se ofera cainelui si ce nu are voie sa manance. Ai grija sa fie satisfacute necesitatile speciale de substante nutritive ale catelului in faza sensibila de crestere rapida. Lasa-l sa experimenteze diverse lucruri (mersul cu masina, cu autobuzul, cu liftul, vizite la restaurant, adunari ale unor persoane) si sa aiba contacte (cu copii, cu alti caini, alte animale). Astfel va deveni un tovaras placut si hotarat cand este adult.

 

Pubertatea


Etapa de pubertate este de obicei destul de scurta si dureaza intre o luna si sase saptamani. Incepe cam intr-a sasea luna si se pot avea manifestari diferite: adesea cainele se comporta necivilizat si grosolan si nu ii place sa invete lucruri noi. Uneori poate uita ce a invatat sau cel putin se preface ca a uitat. In aceasta etapa trebuie sa continui sa il educi permanent.

 

Cainele adult


Un mascul a trecut de perioada de pubertate atunci cand isi ridica piciorul pentru prima data, iar o femela atunci cand este in calduri. Acest lucru se poate constata intre lunile a saptea si a opta, dar poate dura pana la varsta de un an.

Nu trebuie sa acoperi cateaua atunci cand este in calduri pentru prima data, deoarece organele ei inca nu sunt perfect dezvoltate. Acum trebuie sa urmeze o dieta pentru adulti, oferita de Pedigree® in diverse tipuri si arome.

Acum cainele tau este adult – cel putin din punct de vedere al dimensiunilor. Abia mai tarziu va atinge greutatea definitiva; nici personalitatea nu este dezvoltata complet in aceasta etapa.

 

Cainele batran


Momentul cand un caine devine batran depinde de rasa si desigur de fiecare caine in parte. Procesul de imbatranire se declanseaza treptat si aproape insesizabil. Cainele devine mai putin activ, metabolismul lui se reduce si se poate ingrasa. De aceea,  trebuie sa-i oferi portii mici de mancare de doua sau trei ori pe zi, pentru a-i usura sistemul digestiv si a-i asigura un aport echilibrat de substante nutritive. Cainele poate avea nevoie de o dieta speciala pe care o obtii de la medicul veterinar.

In general, primele semne de imbatranire vor aparea la o varsta cuprinsa intre opt si zece ani. Capul si botul incaruntesc si se poate manifesta o slabire a simtului vazului si auzului. Dat fiind ca de obicei simtul olfactiv nu este afectat prea mult, acest lucru nu constituie o limitare semnificativa.

Totusi, cainele batran nu isi va pierde entuziasmul pentru joc – chiar daca nu mai este in forma. Daca se produc mici accidente in casa, va fi pus intr-o situatie foarte jenanta. Deci, te rugam sa nu il certi!

          inapoi la articole