Cum detectezi si previi problemele de sanatate prin controale lunaretop-gradient

Cum detectezi si previi problemele de sanatate prin controale lunare

Poti juca un rol major in mentinerea sanatatii cainelui tau. Acest articol prezinta un control medical la domiciliu in cinci etape care te ajuta sa examinezi cainele si sa te asiguri ca este in cea mai buna stare. Este foarte important sa efectuezi lunar acest control.

Indiciile timpurii ale unei sanatati subrede a animalului, cum ar fi o blana lipsita de luciu sau cresterea ori reducerea greutatii corporale pot fi adesea observate acasa. Intre vizite, trebuie sa devii ochii si urechile veterinarului. In cazul in care constati vreo modificare, vei sti ca trebuie sa telefonezi medicului pentru a obtine tratament inainte sa apara o problema grava.

 

Controlul medical in cinci etape pentru caini

 

Nu uita sa verifici toate cele cinci aspecte ale cainelui:

  • Greutatea
  • Blana si pielea
  • Ochii si urechile
  • Dintii si gingiile
  • Controale aleatorii

 

Greutatea

Cantareste cainele cu regularitate. De asemenea, verifica daca apar modificari de greutate stand deasupra cainelui si incercand sa simti o usoara "talie" in spatele coastelor animalului. Aseaza ambele maini pe coaste. Daca are o greutate normala, vei putea simti coastele, dar acestea nu trebuie sa iasa in afara. Verifica daca exista pernite de grasime in zona dintre picioarele din spate si sub burta.

In cazul in care cainele este supraponderal, discuta cu medicul veterinar despre necesitatea unui program de reducere a greutatii, elimina toate gustarile si imparte portia zilnica de hrana in doua sau patru mese. Initiaza un program de exercitii pentru cainele tau, incepand usor cu perioade scurte de activitate si marind treptat durata exercitiului.

 

Blana si pielea

Blana trebuie sa fie fina de la cap pana la coada. Fa carare in zona capului si de-a lungul sirei spinarii pentru a verifica daca exista cojite, cruste sau taieturi. Cauta semne de purici – purici negri sau pete mici – la baza cozii, precum si pe fund si stomac. Cainele cu o blana fara luciu sau incalcita s-ar putea sa nu primeasca toate substantele nutritive necesare sau ar putea suferi de o boala. Puricii pot fi tratati prin bai, cu sampoane si spray-uri.

 

Ochii si urechile

Trage usor pleoapa de jos pentru a verifica daca are culoarea roz. Albul ochilor trebuie sa fie lucios, fara roseata. Vezi daca pupila are dimensiunea normala si sensibilitate la lumina. Cauta scurgeri colorate, care pot indica o infectie.

Urechile trebuie sa fie curate, de culoare roz (nu roz aprins), si fara resturi sau mirosuri puternice. Verifica daca s-a format ceara, mai ales ceara inchisa la culoare, care poate indica prezenta unei infectii. Problemele cu ochii si urechile sunt un motiv pentru a merge la medicul veterinar.

 

Dintii si gingiile

Indeparteaza buzele cainelui de gingii si apasa cu degetul pe unul dintre dintii de sus. Atunci cand misti degetul, culoarea alba a urmei acestuia pe gingie trebuie sa redevina roz. Deschide gura cainelui pentru a-i verifica toti dintii. Cauta depuneri de tartru, care au culoarea galben-maron inchis si pot genera boala periodontala. Aceste depuneri trebuie indepartate de un medic veterinar. Curatarea regulata la veterinar, precum si cu periute si pasta de dinti special create pentru caini si mici produse de ros create pentru a elimina placa – ajuta la reducerea depunerilor.

 

Controale aleatorii

Verifica daca exista umflaturi neobisnuite asezand ambele maini pe capul cainelui si miscand in jos sub barbie. Apoi misca mainile in spatele picioarelor din fata, sub umeri, in jos pe spate peste solduri si apoi pe picioare. Verifica gherutele cainelui si pernitele de la picioare pentru a vedea daca prezinta taieturi sau crapaturi. Consulta medicul veterinar daca descoperi umflaturi neobisnuite.

          inapoi la articole