Comportamentul in timpul meseitop-gradient

Comportamentul in timpul mesei

 

Probabil este placut ca un catel sa te priveasca de langa masa cu ochi rugatori, dar nu este un obicei recomandat pentru el. Daca incepe sa implore, poate fi neplacut nu numai pentru tine, ci si pentru vizitatori. O privire rugatoare se va transforma curand in scheunat, apoi latrat si poate chiar o incercare de a fura mancare. Deci, atunci cand din cauza acestui cersit masa devine un cosmar, cum rezolvi situatia?


Primul lucru pe care trebuie sa il faci daca ai un caine care cerseste mancare este sa pui capat oricarei asocieri pe care o face acesta intre bucatarie sau sufragerie si mancare. Cu alte cuvinte, nu tine mancarea sau bolurile de mancare ale cainelui intr-o camera unde se gateste sau se mananca de obicei. In cazul in care catelul infometat te vede scotand mancarea lui din dulapul unde se afla ingredientele pentru cina familiei, atunci va fi dezorientat. In loc sa-i servesti mancarea in locul unde mananca familia, muta-i mancarea si bolurile intr-o camera linistita, departe de zona principala unde se ia masa.


Multi stapani de caini si-au dresat animalele si le-au invatat ca nu se cuvine sa cerseasca mancare in timpul mesei si ca oricat de mult ar face acest lucru, nu vor primi nimic. Totusi, iti va fi foarte greu sa ignori acele priviri rugatoare si disperate in timp ce mananci. Ce-i rau in a-i da catelului tau o bucatica delicioasa doar de data aceasta? Din pacate, este suficient sa-i dai o singura data si isi va da seama ca este o modalitate usoara de a obtine rasplata pentru care ii lasa gura apa.


Secretul este sa fii consecvent, in special cu cainele sau catelul tau. Ce poate fi mai dragut decat un catel care se uita in sus spre tine in timp ce sta pe picioarele din spate si scheauna dupa o bucatica din mancarea ta? Oamenii cad prada acestui rol de "catel dragut" si cel mai adesea ii dau o bucatica. Pare inofensiv, cel putin la momentul respectiv, caci intotdeauna ne spunem "Se va dezobisnui cu timpul". In special copiii care nu vor sa-si termine mancarea, dupa cum li s-a cerut, sunt tentati sa foloseasca un catel drept cos de gunoi. De aceea trebuie sa supraveghezi copiii indeaproape la masa pentru ca toata munca ta sa nu fie in zadar. De asemenea, asigura-te ca supraveghezi si toti invitatii la masa, deoarece un iubitor de caini cu intentii bune poate hotari sa-i dea o muscatura catelului care starneste mila.


Cainii au nevoie de consecventa in orice tip de dresaj – indiferent daca are legatura cu mancarea. Daca cedezi rugamintilor cainelui “doar de data aceasta”, probabil va continua sa cerseasca mancare cand esti cu familia la masa. Va deveni un ritual care curand va fi obositor. Deci, daca esti consecvent si nu il hranesti din farfuria ta sau de pe masa, consecventa va da rezultate si in final cainele va sti de unde provine mancarea lui si de unde nu.


Desigur, nu numai ca este nepoliticos sa oferi cainelui mancare pentru oameni in timpul mesei familiei, dar poate fi si daunator pentru sanatatea acestuia. Majoritatea produselor alimentare pentru oameni nu sunt destinate a fi consumate de caini. Daca ei ar avea aceleasi necesitati nutritionale ca si noi, nu ar mai avea nevoie de mancare speciala, putand pur si simplu sa-si traga un scaun la masa si sa manance cu restul familiei. Dar, desigur, dupa cum stii, nu este cazul. Deci, nu uita, data viitoare cand mananci si vezi fata trista a cainelui care tanjeste dupa mancarea ta – fa un efort pentru binele lui si ignora-l!

          inapoi la articole