Cainele tau are multe sa iti spunatop-gradient

Cainele tau are multe sa iti spuna

Cainii comunica emitand anumite semnale, gesturi pe care tu poti sa inveti sa le interpretezi.

Unul din motivele pentru care cainii sunt atat de apreciati ca animale de companie este remarcabila capacitate de comunicare cu oamenii. Cainii ne vad ca o parte a propriei lor familii canine si ne pot intelege cu usurinta starile si intentiile. Intelegerea felului in care cainii comunica intre ei te poate ajuta sa descifrezi corect mesajul pe care catelul tau vrea sa-l transmita.

 Cainii comunica unii cu altii printr-o serie de semnale ce cuprind variate expresii faciale, posturi ale corpului, sunete si mirosuri. Pentru a-si exterioriza emotiile, cainele tau isi poate folosi gura, ochii, urechile si chiar coada. Intelegerea acestei combinatii de semnale ale corpului ar trebui sa te ajute sa faci fata oricarei situatii sau confruntari.

 Un caine indraznet sau agresiv va incerca sa transmita impresia ca este mai mare si mai puternic. Va sta drept, cu urechile si coada ridicate, impingandu-si pieptul inainte, eventual cu parul zbarlit in jurul gatului si pe spate. De asemenea, ar putea sa-si legene incet coada si sa maraie.

Un caine supus, pe de alta parte, va incerca sa para mai mic, ca un catelus (cainii adulti ii pedepsesc pe catei, dar nu-i ataca).

El se va apropia de un caine dominant mai degraba dintr-o parte, aplecandu-se la pamant, tinand coada jos si agitandu-se cu entuziasm. De asemenea, ar putea incerca sa linga cainele dominant sau omul pe picioare sau pe fata sau ar putea sa se aseze pe spate, cu burta in sus. In aceasta pozitie, unii caini urineaza putin, involuntar.

 Un tip de comportament cunoscut de toata lumea si care le este caracteristic e datul din coada. Majoritatea oamenilor ar recunoaste in miscarea cozii un semn de placere si prietenie. Agitarea exagerata a cozii, care antreneaza si crupa, se observa la cainii neascultatori, dar si la cainii care au coada foarte scurta.

Oricum, coada poate indica si alte stari ale cainelui. O coada leganata incet si teapan, aproape de linia coloanei, exprima furia. Daca e stransa jos spre labe, e un semn ca ii este frica. Cainii nerabdatori sau nervosi pot sa dea putin din coada lasand-o in jos, ca semn ca impacare.

Felul in care cainele isi tine coada in mod normal s-a schimbat prin incrucisare sau daca i-a fost scurtata. Unele rase – cum sunt Whippet si Greyhound-ul italian – isi tin in mod normal coada stransa jos, dar, in general, o coada tinuta la un unghi mai mare de 45 de grade fata de sira spinarii exprima interes si vigilenta.

 Expresiile faciale ale cainelui iti pot spune mai multe despre dispozitia lui – daca este nelinistit ori iritat, speriat sau jucaus sau orice emotie din vastul repertoriu care poate fi exprimat.

Isi ciuleste urechile cand este atent sau asculta cu interes, dar si le lasa pe spate sau atarna cand exprima placere, supunere sau frica. Pentru a-i interpreta corect dispozitia trebuie sa fii atent la toate semnele corpului in acelasi timp.

Ingustarea sau inchiderea pe jumatate a ochilor poate indica placere sau supunere, dar cand isi tine ochii larg deschisi e un semn ca e posibil sa devina agresiv.

In salbaticie, liderul haitei isi poate impune controlul asupra unui caine subordonat doar privindu-l. Cele doua animale vor continua sa se priveasca fix pana ce unul il va provoca pe celalalt sau pana ce unul isi va lasa capul in jos si va pleca. Daca este privit in continuare desi el a privit in alta parte, se va simti nesigur si, de frica, ar putea sa muste. Daca nu este intrerupt contactul vizual, cainele dominant isi va intari amenintarea aratandu-si dintii, maraind sau chiar atacand.

 N-ar trebui sa te uiti insistent la cainele tau daca are tendinte agresive sau este nervos – ai putea provoca un atac. Oricum, de obicei contactul vizual bland il linisteste si intareste relatia dintre voi.

 Cainii ascultatori si cei din anumite rase, mai ales labradorii, par sa zambeasca cand deschid botul pentru a-si arata prietenos dintii. Oricum, cand isi arata agresiv dintii, ambele buze sunt trase spre spate pentru a-si arata cat mai multi dinti, iar acest lucru poate fi insotit de un marait.

 Cainele isi va exprima dorinta de a se juca ridicandu-si laba din fata sau inclinandu-se ca intr-o reverenta, care, pentru a atrage atentia, este adesea acompaniata de latrat. Alte gesturi pot fi oferirea unui obiect sau salturile, sau invitarea unui alt caine intr-o cursa in care sa se alerge unul pe altul.

 Gesturi care exprima incredere 

- postura ridicata (in doua labe)
- coada ridicata
- datul lent din coada
- urechile ciulite sau relaxate
- privirea directa
- pupilele normale, privirea relaxata

Gesturi care exprima dorinta de joaca

- “plecaciuni” care invita la joaca
- coada sus
- spatele ridicat
- picioarele din fata coborate
- agitarea labutei prin aer
- urechile ridicate si aplecate in fata
- gura deschisa ca si cum ar zambi
- ochii “zambesc” relaxati

 Gesturi care exprima interes

- blana ridicata pe umeri si pe spate, inspre coada
- urechile ciulite
- gura inchisa
- privirea insistenta
- corpul tensionat

Gesturi care exprima dominare

- postura ridicata
- punerea barbiei sau a labei peste umerii altui caine
- acceptarea calma a unui alt caine care-l linge la bot
- rostogolirea pe spate pentru a convinge un alt caine mai timid sa se joace (relaxat si privindu-l in ochi)

Gesturi care exprima subordonare

- capul culcat
- corpul culcat
- lasarea altor caini sa-si aseze barbia pe umerii lui
- lingerea botului altor caini
- ocolirea privirii altor caini
- rostogolirea pe spate si ocolirea privirii celuilalt caine


Gesturi care exprima teama sau ingrijorare

- postura culcata
- coada culcata sau intre picioare
- datul din coada lent, deliberat
- ocolirea privirii
- intoarcerea capului expunand albul ochilor
- pupilele dilatate


Gesturi care exprima nervozitate

- ochii micsorati – cainele vrea sa fie lasat in pace
- pazirea unui obiect personal sau a unui membru al familiei
- scarpinatul brusc, fara motiv aparent
- amusinarea brusca a podelei sau a unui obiect
- muscarea brusca a labutei sau a altei parti a corpului
- plecarea pentru a evita o situatie neplacuta
- latratul insotit de retragere
- ascunderea in spatele unei persoane sau obiect

Gesturi care exprima agresivitate

- maraitul amenintator
- maraitul insotit de dezvelirea dintilor
- ridicarea cozii
- corpul si membrele “intepenite”
- capul coborat
- urechile lipite pe spate
- ochii micsorati
- privirea fixa


Gesturi prin care iti cere sa-l hranesti

- se invarteste in jurul tau nerabdator
- incearca sa te conduca spre bolul de hrana
- ochii blanzi, larg deschisi
- gura intredeschisa
- scanceste ca sa te impresioneze


Gesturi care exprima satisfactia in timpul mesei

- pazirea hranei
- corpul relaxat
- datul din coada entuziast
- coada care “bate” podeaua
- privirea recunoscatoare 

          inapoi la articole