Beneficiile jocului interactivtop-gradient

Beneficiile jocului interactiv

Cainii adora sa se joace si iubesc jucariile. In cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva idei de jocuri pe care le poti juca impreuna cu cainele tau si unele jucarii care sunt pe placul celor mai multi dintre caini.

Se crede ca animalele tinere se joaca pentru a-si imbunatati coordonarea motorie si pentru a se pregati pentru viata adulta. Lupii si leii tineri, de pilda, isi vaneaza propria coada sau alte obiecte pentru a-si dezvolta abilitatile de pradator.

Oricare ar fi motivele jocului ca pui, multe aspecte ale comportamentului ludic continua in viata adulta, ceea ce poate reprezenta o sursa importanta de distractie atat pentru animalul de casa, cat si pentru tine ca stapan.

 

Cainele si joaca: privire de ansamblu


Jocurile ne permit sa construim o relatie cu animalele de casa prin distractia si jucariile care sunt o parte importanta in aceste jocuri. Jocurile cainilor se impart in mare in trei tipuri:

1 – „Jocuri de scuturat”, in care cainele poarta si scutura un obiect.
2 – „Jocuri de vanatoare”, in care cainele este atras de obiectele in miscare.
3 – „Jocuri ale posesiei”, care implica un test al puterii.

Aceste jocuri seamana cu succesiunea comportamentelor de vanator, care este de obicei vizibila la stramosii cainelui. Anumite rase sau specii de caini au fost incrucisate pentru a li se accentua anumite instincte de vanator, sau pentru a-i face capabili sa execute sarcini specifice, cum ar fi aportul, strangerea turmei si paza.

La cainii de casa, un asemenea comportament accentuat poate fi adesea vazut in felul in care prefera sa se joace. De exemplu, retrieverii, prepelicarii si cainii ciobanesti prefera adesea jocurile de vanatoare si aport. Raselor de paza le plac jocurile de posesie, iar terrierilor le place sa scuture si sa traga obiecte. Retine ca fiecare caine este unic, iar jocurile pe care cainele tau prefera sa le joace sunt invatate din experienta.

Din punct de vedere educational este importanta influenta controlata a stapanului. De exemplu, nu trebuie sa le lasi cainilor jucarii folosite pentru jocuri interactive sau sa le lasi in locuri unde pot ajunge la ele. Tu, mai degraba decat cainele tau, ar trebui sa decizi cand incepe si cand se termina un joc. De pilda, ar trebui sa inveti catelusul ca jocul „lupta pentru un obiect” incepe cand aduci jucaria si se termina cand o pui deoparte si ca n-ar trebui sa-l continue tragand de haine sau de degete.

Joaca are alte beneficii in dezvoltarea unei relatii durabile si reciproc avantajoase intre noi si animalele noastre de casa. Jucariile si jocurile pot fi folosite ca recompense pentru orice fel de comportament care necesita incurajare, asa ca, daca vine cand este chemat, cainele poate fi rasplatit cu putina joaca. Joaca este de asemenea o metoda de a ne asigura ca isi intelege locul in „haita” oamenilor. Relatia de dominare in raport cu cainele este intarita prin jocuri ale puterii, stapanii trebuind sa se asigure ca-i pot invinge in majoritatea jocurilor si ca pot sa le ia jucaria. Deoarece este un proces de invatare, jocul  poate fi atat placut pentru caine, cat si util pentru stapan.

 

Trage si prinde


Folosita pentru jocurile de posesie, cum ar fi „lupta pentru obiect”.

Cainii pot sa se opuna stapinilor tragand, dar flexibilitatea jucariei le ingaduie sa treaca la jocuri de scuturat. Stapanii unor caini care incearca sa domine trebuie sa se asigure ca acestia nu castiga in jocurile „lupta pentru obiect”, indepartand obiectul la sfarsitul jocului.

 

Inelul innodat


Inelele innodate sunt ideale pentru aport si jocuri de vanatoare.

Atunci cand inelul se rostogoleste pe pamant, forma unica ii imprima o miscare interesanta, care il va incuraja sa-l vaneze. Forma o face si usor de prins pentru caini si este folosita in jocurile de posesie cum este „lupta pentru obiect”.

 

„Mingea lui Saturn”


Aceasta este o jucarie cu mai multe scopuri: pentru aport si pentru vanatoare. Folosind mingea si discul separat, ele sunt jucarii pentru aport. In combinatie, „mingea lui Saturn” este facuta sau sa se rostogoleasca drept sau sa sara neregulat pentru a stimula aportul. Aceasta este o jucarie mai mica, cu scopuri multiple, care combina traditionala minge pentru caini cu unele caracteristici noi si interesante. Ea este folositoare in:

1 – Jocurile de aport si vanatoare: forma unica si saltul imprevizibil il fac sa judece cu greu locul unde mingea se va opri, stimuland cautarea si comportamentul de „vanator”.

2 – Jocul solitar: forma unica a acestei jucarii permite ca bucati mici de mancare sa fie introduse in mijlocul ei. Cainele tau poate fi astfel stimulat sa-si petreaca timpul incercand sa ajunga la mancare.

 

Jucaria care scartaie


Este o jucarie cu mai multe scopuri, folositoare in:

1 – Jocurile de aport: forma acestei jucarii o face usor de ridicat si purtat de catre cainii mici.

2 – Pozitionarea obiectului care scartaie in aceasta jucarie este facuta astfel incat sunetul sa fie produs doar cand jucaria este stransa intr-un anumit fel.

3 – Cainii carora le plac jucariile care scartaie vor trebui sa invete cum sa produca sunetul jucariei.

4 – Pozitionarea obiectului care scartaie o face de asemenea foarte greu de indepartat pentru caine, sporindu-i trainicia.

 

Cadrul


Ideal pentru jocurile de aport si vanatoare.

Forma unica si saltul neprevazut fac dificil de judecat pentru cainele tau locul unde cadrul se va opri, stimuland comportamentul de vanator si cautarea. In orice fel s-ar opri, forma cadrului il face usor de ridicat si purtat. Iar bratele acoperite cu tesatura ale cadrului ii ofera cainelui posibilitatea sa-l mestece.

          inapoi la articole